Magyar iparművészek és installációk Wrocławban

2008.05.14. 13:00

Május 17-én, szombaton a lengyelországi Wrocławban (Boroszló) kiállítás nyílik, melynek célja, hogy bemutassa a fiatal magyar dizájn jelenlegi helyzetét a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) néhány tagján és művén keresztül. Júliustól pedig Szemző Tibornak lesz kiállítva installációja a sziléziai városban.

A májusi kiállítás lengyel sajtóanyaga a művészek rövid életrajzán kívül felhívja a figyelmet arra, hogy a frissen végzett iparművészek gyakran nem találják a helyüket a szakmában, illetve hogy karrierjük építése közben hajlamosak elszigetelődni a világtól, épp ezért segít nekik a FISE, mely 1990-ben alakult, és közel 400 tagot számlál, ráadásul egyre elismertebb a magyar dizájnszakmában. A Magyar dizájn – FISE című kiállítás, tizenegy fiatal magyar iparművész (Babos Pálma, Borkovics Péter, Gáspár György, Göntér Ildikó, Kanics Márta, Kim H.J. Mika, Sáros Henrietta, Szikszai László, Szilágyi Csilla, Urbán Katalin, Vékony Fanni) munkái két hétig tekinthetők meg a wrocławi Galeria BB-ben. Fent Gáspár György, lent Borkovics Péter műve.

A szintén wrocławi WRO Art Centernek pedig az ismert művész/rendező/installátor, Szemző Tibor lesz a vendégrezidense, méghozzá szöveg-, hang- és mozgóképanyagokat kombináló nem lineáris, de interaktív kiállításával. 8mm-es archív felvételek, Hamvas Béla szövegei és Szemző saját hangszerzeményei adják a júliustól három hónapon keresztül megtekinthető kiállítás gerincét, mely a Visegrad Artist Residency Program keretein belül valósul meg. Szemző 1995-ben dolgozott először a WRO Art Centerrel, az akkori biennáléra készített Tractatus című művét a lengyel tévé is bemutatta.