Szervusztok, pajtikák! - visszavonult Kemény Henrik

2008.10.20. 11:26

83 éves korában egészségi okok miatt visszavonult a legendás bábjátékos, a Vitéz Lászlót, a Süsüt és a Hakapeszi Makit eljátszó Kemény Henrik.

Kemény Henrik a család bábosbódéjában nőtt fel, már hat éves korában elkezdett játszani, a pótvizsgázó Vitéz Lászlót alakította, akinek legnépszerűbb eszköze a palacsintasütő volt.

Első figuráját 1935-ben faragta ki. A bábszínházat a munkaszolgálatban eltűnt apjától 1945-ben vette át, amelyet 1953-ban államosították, innentől az Állami Bábszínházban lépett fel. 1955-ben Győrben alapította az első vidéki bábszínházat, majd 64-ben elvégeztették vele a bábszínképzőt. A Süsü a sárkányt és a Hakapeszi Makit is ő mozgatta.

A bábozó családból származó Kemény Henrik nagyapja, Korngut Salamon a vásárokat járva először cirkuszt, majd bábjátékot szervezett, 1897-ben kapott engedélyt "dal, testgyakorlatok és bűvészeti előadások" megtartására. Apja 1926-ban épített bádogbódét Hűvösvölgyben, miután New Yorkban az MGM stúdiónak dolgozott. 1930-as években a rendszerkritikus Paprika Jancsit adták elő.