Hitler szomszédságába rakták Anna Frankot a berlini panoptikumban

2008.12.20. 16:16

Az egyszer már lefejezett Adolf Hitler-bábu mellett pár méterrel állították ki Anna Frank viaszfiguráját Madame Tussaud berlini panoptikumában. A náci haláltáborban meggyilkolt lány egy asztalnál ül és éppen naplóíráshoz készül. A figurát az amszterdami Tussaud-panoptikum kölcsönözte a berlininek, péntektől látható a náci vezértől néhány lépésnyire.

"Szerencsére nem ugyanabban a teremben kaptak helyet" - nyilatkozott Thomas Heppener, a berlini Anna Frank központ igazgatója. A viaszfigura körüli térben egy kiállítást rendeztek be, amely a lány és családja történetét mutatja be - írta online kiadásában a Die Welt című német napilap. 

Anna Frank németországi holland zsidó családban született 1929-ben. A zsidóüldözés elől a család Amszterdamba költözött, és amikor bevonultak a nácik, Anna saját házukban elrejtőzött. 1942 és 1944 között vezetett naplójában hű képet festett Hollandia német megszállásának éveiről. A rejtekhelyet 44-ben a nácik felfedezték, a családot koncentrációs táborba küldték, és Anna nem sokkal 16. születésnapja előtt életét vesztette. Naplója 1947-ben jelent meg először, azóta már milliók olvasták a világ számos nyelvén.

A lány figurája a második náci vonatkozású szenzáció a németországi Tussaud-panoptikumban. Az első Hitler viaszfigurája volt, amelyet a panoptikum július eleji megnyitásakor lefejezett egy berlini férfi. A restaurált figurát szeptemberben helyezték vissza, azóta egy vastag üvegfal védi. A náci diktátor viaszbábujának kiállítását egyébként nagy tiltakozási hullám előzte megz. Végül beleegyeztek abba, hogy Hitler fölé egy magyarázó táblát helyeznek el, amely leleplezi a diktátor és a rezsim történelmi bűneit, a látogatóknak pedig megtiltották, hogy Hitler viaszfigurájával fényképeztessék magukat. (MTI)