Elhunyt Delaney Bramlett amerikai rockzenész

2008.12.30. 08:57

Delaney Bramlett amerikai gitáros, énekes, dalszerző és producer hétfőn epeműtéte utáni komplikációk miatt, 69 éves korában meghalt. Jimi Hendrixszel, Eric Claptonnal, John Lennonnal és George Harrisonnal is együtt zenélt.

 

 

Bramlett a hatvanas években ismerte meg első feleségét Bonnie-t, aki tizenéves korától olyan zenészek háttérénekese volt, mint Albert King, Fontell Bass vagy Little Milton. A hatvanas évek végén alakult Delney and Bonnie nevű családi rhythm and blues együttesben hosszabb-rövidebb időre megfordult a korszak számos híressége: Claptonon és Harrisonon kívül játszott itt Leon Russell és Gregg Allman. Delaney Bramlett volt a producere Clapton 1970-ben megjelent első szólóalbumának.

Delaney Bramlett Leon Russell zongoristával és énekessel írta a Superstar című dalt, amelyet feldolgozott Luther Vandross, Usher, Bette Midler és a Carpenters együttes. A saját dalaik közül kiemelkedett az 1971-es "Never Ending Song Of Love", amit számos énekes feldolgozott, köztük Ray Charles is. A pár 1972-es Together című lemeze után elvált, onnantól a zenei együttműködésük megszűnt. 2008-ban jelent meg utolsó albuma,  a New Kind of Blues.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport