Ezer Robert Capa-fotót vásárolt a Nemzeti Múzeum

2009.02.17. 12:23 Módosítva: 2009.02.17. 12:28
A világhírű magyar származású fotóművész több mint ezer darabos gyűjteményt vásárolt a New York-i International Center of Photography-tól.

Robert Capa világhírű magyar származású fotóművész hagyatékából több mint ezer darabos gyűjteményt vásárolt a Magyar Nemzeti Múzeum a New York-i International Center of Photography-tól (ICP); a képeket tartalmazó ládákat ünnepélyes keretek között bontották fel kedden Budapesten.
Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Hiller István oktatási és kulturális miniszter elmondta: összesen 957 darab fotó, 48 vintázs, öt gyűjteményen kívüli fénykép és 20 darab ajándékkép került Magyarországra. A kulturális tárca tavaly 300 millió forintos támogatást nyújtott a Magyar Nemzeti Múzeumnak a gyűjtemény megszerzésére és a szállítás, a kiállítás költségeire.
A gyűjteményből március 5. és 15. között először egy előzetes kiállítást tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd a fotók egy nagy tárlaton július 2. és október 16. között lesznek láthatók a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban. A tervek szerint a Capa-gyűjtemény október közepétől 13 várost érintő országjárásra indul.