Obama kitüntette Stevie Wondert

2009.02.26. 12:10 Módosítva: 2009.02.26. 16:04

Barack Obama amerikai elnök és a first lady, Michelle Obama nyújtotta át Stevie Wondernek a legmagasabb amerikai popzenei elismerést, a Gershwin-díjat szerdán a Fehér Házban.

Obama megköszönte az 58 éves fekete zenésznek, a rhythm and blues legendás alakjának, hogy sajátosan amerikai, mégis egyetemes stílust teremtett. Méltatta Wonder több évtizedes páratlan pályafutását, amelynek során a pop, a funk, az R and B és a gospel elemeit ötvözte. A first lady a világ egyik legnagyobb művészének nevezte az énekes-dalszerzőt, és felidézte, hogy annak idején ő és nagyapja együtt hallgatták Wonder albumait, az életről, a szerelemről, a szív fájdalmáról és az elkeseredésről szóló dalait.

A Gershwin Prize for Popular Song elnevezésű díjat Wonder előtt csak egyetlen szerző, Paul Simon kapta meg 2007-ben. Wonder a díj átvételekor arról beszélt, mennyire felemelőnek tartja, hogy megélhette Obama elnökké választását.

A Fehér Ház legnagyobb, úgynevezett keleti szobájában tartott díjátadó ceremóniára olyan híres zenészeket hívtak meg, mint Martina McBride, Will.I.Am, Tony Bennett, Paul Simon, valamint India.Arie. Az ünnepségen több művész, köztük Stevie Wonder is fellépett.

Stevie Wonder támogatta Obama elnökválasztási kampányát, több adománygyűjtő rendezvényen is szerepelt. Fellépett a denveri elnökjelölt-állító konvención és Washingtonban a Lincoln-emlékműnél, az elnöki beiktatás előtti koncerten.