Nem akar fizetni az árverés győztese

MTI/Index
2009.03.02. 08:37 Módosítva: 2009.03.02. 17:02

Caj Ming-csao (Cai Mingchao) kínai műgyűjtő hétfőn közleményben jelentette be, hogy bár ő vette meg az elhunyt Yves Saint Laurent hagyatékából múlt hét szerdán elárverezett, Kína által visszakövetelt bronzszobrokat, de nem akarja kifizetni a vételárat. A férfi a Tengerentúlon Eltűnt Kulturális Műkincsek Visszaszerzésének Kínai Alapítványa elnevezésű civil szervezet tanácsadója és azért licitált, hogy ezzel is tiltakozzon a rablott műkincsek eladása ellen. "Szerintem bármelyik kínai fellépett volna abban a pillanatban. Csupán nekem adatott meg a lehetőség. Pusztán a kötelességemet teljesítettem" - fogalmazott az alapítvány honlapján is megjelent rövid közleményében.

A patkány- és nyúlfejet ábrázoló, 40 centiméter magas bronzszobrok a vártnál jóval magasabb áron, egyenként 15,7 millió euróért keltek el a Christie,s párizsi árverésén. Mindkét szoborra három-három potenciális vásárló licitált telefonon. Jackie Channek viszont nem volt elég pénze ahhoz, hogy megvegye a szobrokat.

A kincseket brit és francia csapatok zsákmányolták még 1860-ban, a második ópiumháború alatt, amikor lerombolták a kínai császár nyári palotáját. A XVIII. századi szoborfejek már legálisan kerültek a tavaly elhunyt francia divattervező, Yves Saint Laurent birtokába. A kínai külügyminisztérium szóvivője nemrég kijelentette: az elrabolt kínai műkincseknek vissza kell térniük Kínába.