Betiltották Steve Martin piálós Einstein-drámáját

2009.03.16. 10:48 Módosítva: 2009.03.16. 12:17
stevemartin

Nem adhatják elő az oregoni La Grande középiskola diákjai Steve Martin 93-ban írt színdarabját, mert a szülők szerint a kocsmázó Picasso és Einstein lealacsonyítóan beszélnek benne a nőkről, szextárgyként kezelik őket, írja a BBC. A diákoknak azután kellett abbahagyni a Picasso and the Lapin Agile iskolai próbáit, hogy az egyik szülő petíciót juttatott el az igazgatóhoz. A levélben ő és 137 másik szülő tiltakozott a próbák és az előadás ellen. A rendező, Kevin Cahill, aki az iskola egyik tanára, most megpróbálja megszervezni, hogy a színdarabot mégis eljátszhassák, de a középiskola helyett a közeli Eastern Oregon University épületében.

"Ez a darab nem arról szól, hogy két híres ember csak ül és vedel egy bárban, és szextárgyként tekint a nőkre - tiltakozott Steve Martin - Profi és amatőr társulatok a világon mindenhol gond nélkül előadták, és több iskolai színpadon is bemutatták már."

A Picasso and the Lapin Agile című komédiában a híres tudós és a festőzseni 1904-ben futnak össze egy párizsi kocsmában, a Fürge Nyúlban. Elkezdenek beszélgetni a tudományról, a művészetről, az életről, a nőkről, és a nagy terveikről (Einstein 1905-ben publikálta relativitás-elméletét, Picasso 1907-ben festette az Avignoni kisasszonyokat).