A 2,8 milliárd köbméteres gödörből élménypark Kínában

2009.04.25. 09:40 Módosítva: 2009.04.25. 10:19
A gödör helyén 1953-ban kezdték meg az ásást.

A Kínai Népköztársaság megalakulása után a Hajcsoui (Haizhou) Külszíni Szénbánya Vállalat az iparosítás első lépéseként elindított 156 jelentősebb beruházás egyikeként 1953-ban kezdte meg a termelést. Az akkori csúcstechnológiának számító fejtési technológiákat a Szovjetunióból vásárolták. A bánya fénykorát az 1962-ben kiadott harmadik sorozatú ötjüanos bankjegy is megörökítette, amelynek hátoldalára felkerült óriási fejtő-rakodógépek munka közben láthatók.

A közel kétmillió lakossú Fuhszin (Fuxin) központjától három kilométerre található, több mint fél évszázadon át működő bányából mintegy 243 millió tonna szenet sikerült kitermelni. A készletek kimerülésével az üzem 2005-ben csődbe ment. Az egykori ipari jelképből nem maradt más, csak egy 2,8 milliárd köbméteres gödör, amelynek legmélyebb pontja 175 méterrel van a tengerszint alatt, azaz Kína legmélyebb - és a Holt-tenger után a világ második legmélyebb - természetes pontjánál, a nyugat-kínai Turfáni-mélyedésnél lévő Ajting-tónál is 20 méterrel alacsonyabban fekszik..Növényi kövületek

A hajcsoui külszíni fejtés területét 2006-ban nyilvánították nemzeti bányászati parkká. A létesítményhez vezető utak, illetve a bányamúzeum kialakítása mostanra fejeződött be - mondta Li Csiao (Li Jiao), az átépítéssel megbízott hivatal vezetője.
"A turisták lépcsőkön juthatnak le a bánya aljára, ahol a krétakorban keletkezett szénrétegeket, állati és növényi kövületeket, illetve az achát ásványokat eredeti formájukban tekinthetik meg" - magyarázta Li.
Az élményparkban a bányászok mindennapi munkájába is betekintést engednek.
A fejtőgépek, bányavonatok kipróbálása mellett a robbantási furatok kialakítását, és a szénfal - biztonságos robbanószerrel való - kitermelését is bemutatják.
A park kialakítására összesen mintegy 48 millió jüant (1,6 milliárd forintot) költöttek, a további beruházásokra 130 millió jüant (4,3 milliárd forintot) fordítanak.