Negyedik lett a magyar sudoku-válogatott

2009.04.27. 14:15 Módosítva: 2009.04.27. 16:46
sudoku250

Negyedik lett a magyar válogatott a szlovákiai Zsolnán április 24-27. között megrendezett a 4. Sudoku-világbajnokságon. A dobogóra a szlovák, a cseh és a szerb rejtvényfejtők kerültek.

Hazánkat hat versenyző képviselte: Gyimesi Zoltán nemzetközi sakknagymester, Horváth Zoltán, a Corvinus Egyetem hallgatója, és Madarassy Pál térképész, közgazdász (A-csapat), illetve Csizmazia Tamás, Major Boglár és Osvalt László (B-csapat). A delegáció tagja volt a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete elnöke, István György, valamint a Füles főszerkesztője, Dr. Erős Zoltán is.

Egyéniben Gyimesi Zoltán érte el a legjobb eredményt, bekerült a rájátszás első körébe, de a legjobb nyolc közé már nem. A versenyt Jan Mrozowski lengyel rejtvényfejtő nyerte, így ő lett az idei sudokubajnok. Az 5. Sudoku-világbajnokság jövő áprilisban lesz Philadelphiában.

A sudoku az utóbbi évek egyik legnépszerűbb rejtvénye, mivel nyelv- és kultúrasemleges feladvány. Egy 9 x 9 négyzetből álló nagy négyzetben kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig úgy, hogy egy tetszőleges sorban, oszlopban és háromszor hármas négyzetben mindegyik szám csupán egyszer forduljon elő. Segítségül bizonyos számokat előre megadnak.