Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Külfödieknek tilos bemenni a kínai múzeumba

2009.04.30. 15:04
A kínai titkosszolgálatok munkáját bemutató kémmúzeum nyílt a kelet-kínai Nankingban.

A Csiangszu (Jiangsu) Tartományi Állambiztonsági Oktatóközpontot, azaz a kémmúzeumot április közepén nyitották meg a nagyközönség előtt. A még "mindenki számára nyitott" kiállítást biztonsági okokra hivatkozva külföldiek nem tekinthetik meg. A kényes, titkosszolgálatokkal kapcsolatos információkat nem akarják közszemlére tenni. Négy teremben a kínai biztonsági szolgálatok eszközei 1927-től kezdve láthatók. Ebben az évben szakadt szét a Kuomintang (Nemzeti Párt), és Mao Ce-tung követőivel ekkor indított harcot a kommunista rendszer megteremtése érdekében a nemzeti erők ellen.

A vitrinekben töltőtollnak álcázott pisztolyok, mikrofont rejtő zsebszámológépek, telefonok lehallgatáshoz használt eszközök, titkos dokumentumok és azok elrejtésére szolgáló üreges pénzérmék, kártyapaklinak álcázott térképek és ügynökuniformisok láthatók.