Rembrandt Péter tagadása a Szépművészetiben

2009.04.30. 13:47 Módosítva: 2009.04.30. 14:23
Rembrandt: Péter tagadása című festménye köré szervezte Géniuszok és remekművek elnevezésű sorozatának legújabb kamarakiállítását a budapesti Szépművészeti Múzeum.

Csütörtökön nyílt meg a Szépművészeti Múzeum legújabb kamarakiállítása Géniuszok és remekművek címen, amit Rembrandt egyik kései, vallásos tárgyú műve, az 1660-ban festett Péter tagadása köré szervezték. A nagyméretű olajfestmény egy jelenetbe sűríti a Lukács evangéliuma által ábrázolt drámai történetet: az udvaron álló apostol arcába egy szolgálólány világít, és miközben Péter megtagadja mesterét, egy mellékjelenetben feltűnik Jézus az őt vallató Kajafás előtt.

Péter tagadása
Péter tagadása

A tárlaton a holland mester bibliai témájú rézkarcai vezetnek a festményhez, ami mellett a kortárs Jan Miense Molenaer egy hasonló témájú képe és két metszet is helyet kapott. A Péter tagadása az amszterdami Rijksmuseumból érkezett kölcsönbe. A 2006-ban indult Géniuszok és remekművek-sorozat a világ jelentős múzeumaiból nagy mesterek egy-egy fontos munkáját hozza el, amik köré a Szépművészeti saját gyűjteményéből épít tárlatot.