Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Film győzte meg a bírót Polanski esetleges ártatlanságáról

2009.05.08. 10:55 Módosítva: 2009.05.08. 15:07

Felül kellene vizsgálni Roman Polanski 1978-as ügyét, értett egyet a felvetéssel amerikai bíró. Peter Espinoza azután tette az Oscar-díjas filmrendező számára ígéretes nyilatkozatát, hogy megnézte a Polanskiról készült dokumentumfilmet, számolt be a BBC. A film új megvilágításba helyezte az esetet, és néhány új bizonyítékot is felvillantott.

Polanskit azzal vádolták, hogy lefeküdt egy 13 éves lánnyal, vagy meg is erőszakolta. A dokumentumfilm szerint az akkori bíró hajlott arra, hogy enyhe büntetést szabjon ki, és csak a vád nyomására lépett vissza.

Espinoza szerint az akkori tárgyalás vélhetően meglehetősen rosszhiszemű volt, de Polanski ahelyett, hogy ezt igyekezett volna támadni, elmenekült az országból.

Az ügy felülvizsgálatához Polanskinak most meg kellene jelennie a bíróságon, amit a rendező nem vállal, tartva attól, hogy letartóztatják. Az ügyvédei szerint amerikai utazása kockázatos, mert az eset idején elmenekült az országból. Azóta Franciaországban él, ahonnan nem lehet őt kiadatni.

A bíró mindenesetre kéri, hogy ha Polanski mégis úgy tervezi, hogy megjelenne, értesítse a bíróságot, hogy a szükséges biztonsági intézkedéseket megtegyék. A tárgyalás ugyanis nyilván nagy médiafigyelem mellett folyna.