Lennon véres ruhái egy New York-i kiállításon

2009.05.12. 08:56 Módosítva: 2009.05.12. 08:59
Az erőszak ártalmas, erre akarja ráébreszteni Yoko Ono az embereket.

Azt a barna papírzsákot is kiállítják a John Lennon New York-i éveit bemutató kiállításon, amelyben 1980 decemberében özvegye, Yoko Ono a kórházban visszakapta meggyilkolt férje véres ruháit.

A japán művésznő a kedden nyíló kiállítás előtti beharangozó sajtókonferencián elmondta, hogy nehéz döntést hozott és várhatóan sokan bírálni is fogják ezért, de úgy gondolja: fontos, hogy az emberek ráébredjenek a fegyveres erőszak szörnyűségeire.

A tárgyak erejével mondom el

"Azt hiszem, szomorú és szívszorító paradoxon, hogy John nagyon szerette ezt a várost és itt ölték meg" - mondta Yoko Ono.

A kiállításon, amelyet a New York-i Rock and Roll Hall of Fame Annexben tartanak, kiállítják többek között Lennon híres New York City-feliratú pólóját, amelyet egyik legismertebb fotóján visel, utolsó otthonában, a Dakota House-ban használt pianinóját, valamint azt a posztumusz Grammy-díjat, amelyet utolsó, Yokóval közös albumukért, a Double Fantasy-ért kaptak. Láthatók továbbá olyan levelek, amelyek Lennonnak az Egyesült Államokból való kitoloncolás elleni küzdelmét dokumentálják - vannak köztük hivatalos levelek, rajongók és olyan támogatók írásai is, mint Joan Baezé vagy John Lindsay New York-i polgármesteré -, az a Fender Telecaster gitár, amelyen 1974-ben a Madison Square Gardenben játszott Elton John koncertjén, és tucatnyi dalszöveg kézirata: elolvashatják a hívek a Nobody Told Me, a Whatever Gets You Thru The Night vagy a Luck of The Irish eredeti sorait.

Yoko Ono bevallotta, hogy Lennon halála közel 30 év után is kísérti őt, és talán ezért is kell beszélni róla, ezúttal a tárgyak erejével.

A kiállítás egész évben nyitva tart. A jegyárakból származó bevételek egy részét a John és Yoko által létrehozott Spirit Foundations jótékonysági alapítvány kapja meg.