Audrey Hepburn-bélyeg 18,8 millió forintért

2009.05.27. 12:43

A kikiáltási ár több mint kétszereséért, 67 ezer eurós áron (18,8 millió forint) kelt el az a ritka Audrey Hepburn-bélyeg, amely évekkel ezelőtt a filmcsillag fiának tiltakozása miatt nem kerülhetett postai forgalomba nagyobb mennyiségben.

Az Álom luxuskivitelben című filmet idéző, dohányzó színésznőt ábrázoló bélyegből 14 millió példányt nyomtak volna, Sean Hepburn Ferrer azonban a cigaretta miatt az utolsó pillanatban nemet mondott a bélyegek forgalomba hozatalára, így azokat meg kellett semmisíteni. A család szerint nem volt méltó cigarettával ábrázolni a színésznőt, aki rákbetegségben hunyt el.

A próbanyomtatványokból azonban pár tucat megmenekült, mert egy ismeretlen alkalmazott zsebre vágta, majd berlini bélyegzőjű leveleken szétküldte őket. 2004 óta összesen öt került elő az értékes ritkaságokból.

Az árverést bonyolító Schlegel berlini aukciós ház tájékoztatása szerint a kedd este elárverezett bélyeg egy névtelenséget kérő külföldi gyűjtőhöz került.

Május elején már elárverezték a sorozat egy másik fennmaradt példányát, az esseni árverésen 60 ezer eurót (16,8 millió forint) fizettek a bélyegért.