Vencel
13 °C
23 °C

Hemingway a KGB-nek kémkedett

2009.07.10. 16:00 Módosítva: 2009.07.10. 17:14

Ernest Hemingwayt beszervezték a szovjet hírszerzők, derült ki a Kémek: a KGB tündöklése és bukása Amerikában című könyvből. Béna volt a Nobel-díjas ügynök, nem tudták használni, írja a Guardian.

hemig250

Hemingwayt egyébként "dilettáns ügynöknek" írja le a KGB-dokumentum, amiből kiderül, hogy 1941-ben szervezték be közvetlenül a kínai utazása előtt. Ekkor kapta az Argo fedőnevet, majd elég gyorsan bizonyította, hogy érdekelné a dolog, ezért Havannában és Londonban szovjet ügynökökkel találkozott. Ügynöknek egyébként elég béna volt Hemingway, nem tudott értékes politikai információt adni, és terepen sem tudták használni, úgyhogy a negyvenes évek végén a kapcsolat a szovjetek és az író között megszakadt.

A könyvet John Earl Haynes, Harvey Klehr és Alexander Vasiliev közösen jegyzi, a KGB-sen kívül a szerzőtársak egy évtizede kutatják a témát.Az író érintettségére a Vasiliev nevű volt KGB-s hívta fel a figyelmet, miután a 90-es években hozzáférést kapott a Sztálin-rendszer hírszerzési dokumentumaihoz.

A könyvben a szerzők nem tudták eldönteni, hogy valóban kémkedni akart Hemingway, esetleg csak egy könyvéhez gyűjtött anyagot.