Friderika
9 °C
18 °C

Art Busz indul a bécsi Tel-Aviv Beachre

2009.08.07. 09:28

A Bécs másképp című programban Art Buszt indít a Bálint Ház az osztrák fővárosba augusztus 20-án, célpont a Tel-Aviv Beach.

Az izraeli nagyváros 100 éves születésnapjára készítették el a bécsiek május közepén a tel-aviv-i "tengerpartot" ezer négyzetméteren a belvároshoz közel, a Schottenring metrómegállónál, a Donaukanal (Duna-csatorna) partján. A strand szeptember végéig várja a látogatókat és kínálja Izrael kulturális, művészeti és egyetemi központjának nyüzsgő hangulatát.

A bécsi "tel-aviv-i tengerpart" egyik végében egy óriás kivetítő, a másikon egy Bauhaus stílusban fölépített kávéház található, a kettő között napozóágyak és internetes kabinok várják az érdeklődőket." Éjszakai filmvetítések, hi-tech játékok, divatbemutatók és "nyugodalmas éjszakák" is szerepelnek a programban. A csöndes éjen csak a hullámok zúgását hallhatják azok, akik a jóga meditációra érkeznek.

9a5986075d

Tel-Avivot 1909-ben alapították a Földközi-tenger partján, Jaffa kikötőváros egyik kerületeként. 1948. május 14-én itt kiáltották ki Izrael állam megszületését és ideiglenesen Tel-Aviv lett az új állam fővárosa. A város tervezését még 1925-ben Patrick Geddes brit építészre bízta az első tel-aviv-i polgármester, Meir Dizengoff. Németországból Hitler hatalomra jutása, 1933 után sok építész érkezett az akkori Palesztinába, közülük többen a Bauhaus-iskola alapítójának, Walter Gropiusnak a tanítványai voltak, és egy egész Bauhaus-stílusú városrészt hoztak létre, ez a tel-aviv-i negyed 2003-ban fölkerült az UNESCO világörökségi listájára.