W. Goldberg a melegfelvonulás mellett

2009.08.31. 14:21 Módosítva: 2009.08.31. 14:59

Whoopi Goldberg amerikai színésznő videoüzenetben biztosította támogatásáról a szombaton esedékes 14. magyar melegfelvonulás, a Budapest Pride résztvevőit.

Whoopi Goldberg elmondta: évek óta figyelemmel kíséri a magyarországi felvonuláson történő erőszakos eseményeket, és fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a toleranciára.

A színésznő nagyon szereti Magyarországot, de legalább olyan elkötelezett híve az emberi jogoknak. "Hiszek abban, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, és mégis mindannyian ugyanarra vágyunk: szabadságra, tiszteletre, szeretetre és békére" - üzent a résztvevőknek.
Szerinte a Budapest Pride felvonulói is ugyanazt a vágyat fejezik ki, mint akik Magyarország történelme során a szabadságért és a demokráciáért küzdöttek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem mindenkinek kell egyetértenie a felvonulással, "de minden demokráciában élő magyar állampolgárnak egyet kell értenie az egymás elleni erőszak határozott elutasításával".

Elmondta, büszke azokra a homoszexuálisokra, leszbikusokra, bi- és transzszexuálisokra, akik nyíltan felvállalják az identitásukat. Szerinte ezek az emberek megérdemlik az egyenlő jogokat, a kormány és a karhatalmi erők támogatását és védelmét, de legfőképp egy békés menetet.

A melegfelvonulás résztvevőit nemcsak az amerikai színésznő, hanem egy közös nyilatkozatban 13 nagykövetség (ausztrál, kanadai, cseh, francia, német, holland, norvég, szlovén, dél-afrikai, spanyol, svéd, brit, amerikai) is támogatásáról biztosította. Támogatják a közösség jogát, hogy "békésen és törvényesen, együtt vonuljanak fel, hogy kifejezhessék vágyukat: szűnjön meg végre az a hallgatás, amely az őket érintő egyes kérdéseket körülveszi". Felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzetközi emberi jogi törvények is azon alapulnak, hogy minden egyént ugyanazok a jogok és szabadságok illetik meg, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata fogalmaz meg.

"Ma sok egyén szenved diszkriminációtól mind rendszerszerűen, mind nyíltan, szexuális irányultsága és nemi identitása miatt. Kormányaink szembe akarnak szállni az ilyen diszkriminációval azáltal, hogy elősegítik az emberi jogok érvényesítését, legyen szó bármilyen szexuális irányultságú vagy nemi azonosságú emberről. Minden kormányt arra ösztönzünk, hogy gondoskodjék róla: sem a szexuális orientáció, sem a nemi identitás ne képezhesse büntetőjogi szankciók alapját" - írják.