Benedek Elek, a harcos publicista

2009.09.04. 10:27

Benedek Elek születésének 150. és halálának 80. évfordulójára emlékkiállítás nyílt csütörtök este a budai Várnegyed Galériában. Az október 3-ig látható tárlaton fényképek, cikkek, mesék, könyvek idézik fel az író életútját, ami nemcsak a szokásos öreg mesemondó képet tükrözi.

A meseirodalom mellett ugyanis a hagyományos vélekedéssel szemben harcos publicista volt, igazságkereső, mindig a gyöngébb oldalára állt, ha a róka a nyulat üldözi, akkor a nyúléra, de ha az a káposztát akarta megenni, akkor a káposztáéra - mondta Perjámosi Sándor, a kiállítás kurátora.

A kiállításon látható egy székely zeke is. Az író Pestre kerülése után nem szívesen hordta már a székely népviseletet. Amikor hosszas önmarcangolás és egy sikertelen öngyilkossági kísérlet után eldöntötte, hogy újságírónak áll, elhatározta, hogy nem szégyelli a hagyományos ruhákat, és onnantól saját székely zekéjében járt, mesélte a kurátor. Rákosi Jenő emiatt nevezte el Zekének az írót, aki a későbbiekben felvette azt a több mint félszáz álneve közé.

Benedek Elek-év van, amit az Országos Széchényi Könyvtár kiemelten fontosnak tart. Január végétől március elejéig a könyvtárban már szerveztek egy Benedek Elek-kiállítást. Azon az összes könyvét bemutatták, amit csak lehetett. Az ott kiállított anyagot ide nyilvánvalóan nem lehetett elhozni. Amivel viszont több ez a tárlat, hogy itt el lehet olvasni a parlamenti beszédét, belenézhetünk a Nemzeti iskola című kiadványba, valamint a Cimborába is.