Líbia kiléphet az UNESCO-ból

2009.10.11. 18:49 Módosítva: 2009.10.11. 18:49

Líbia távozik az UNESCO-ból, ha az ENSZ kulturális szervezete csütörtöki közgyűlésén a főigazgatói poszt bolgár várományosát erősíti meg a tisztségben, tudatta levélben a 192 tagállam képviselőivel a német dpa hírügynökség értesülése szerint a szervezet líbiai küldöttsége.

A fenyegetést Líbia azzal magyarázta, hogy a bolgár elnök kegyelemben részesített öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost, akik korábban Líbiában nyolc évet töltöttek le életfogytiglani börtönbüntetésükből. A hatokat azért ítélték el, mert a vádak szerint szándékosan AIDS-vírussal fertőztek meg egy kórházban több száz gyermeket. Szakértők szerint a fertőzés még a gyanúsítottak érkezése előtt megtörtént, a rossz higiéniai viszonyok miatt.

Líbia most azt veti Szófia szemére, hogy megsértette a foglyok Bulgáriába történt kiutasításáról kötött megállapodást, amikor a rabokat 2007-ben, hazaérkezésükkor rögtön szabadon engedte.

A szervezet szeptemberi titkos választásán a sokadik körben győzedelmeskedett a bolgár Irina Bokova, miután az esélyesebb, és kezdetben nagyobb támogatottságú egyiptomi kulturális miniszternek nem sikerült megszereznie a többséget. Faruk Hoszni elsősorban korábbi antiszemita nyilatkozata miatt esett el a poszttól.