Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Kertész Imre a SZIMA tagja lesz

2009.10.18. 12:15

Kertész Imre Nobel-díjas írót közelgő 80. születésnapja alkalmából hétfőn tagjává avatja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA). Az író elmondta, hogy levélben értesítették a döntésről, és mindenképpen részt vesz az ünnepségen, bár tizenöt évvel korábban aktuálisabbnak érezte volna a megtiszteltetést.

A Magyar Tudományos Akadémián hétfőn Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója mond beszédet, utána Dobszay László elnök köszönti az ünnepeltet. Dobszay azt mondta, hogy már korábban is felmerült Kertész Imre neve, de megnehezítette a kommunikációt, hogy az író Németországban él.

A Magyar Tudományos Akadémia az 1949-ben kizárt területek, az irodalom és a művészetek jeles képviselői számára 1992-ben alapította meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát, amely az MTA társult intézménye, de külön alapszabállyal rendelkező, önálló szervezet. A tagság nem jár kötelezettséggel, de anyagi juttatással sem. A szervezetnek jelenleg 81 tagja van, köztük például Bertók László, Bodor Ádám, Esterházy Péter, Konrád György és Parti Nagy Lajos.  • Vennék
  • Hírek