no

Gödör mélyén a magyar képregény

2009.12.01. 08:31 Módosítva: 2009.12.01. 12:00

A tavalyi 1100 főhöz képest jóval kevesebben, nagyjából 800-an ugrottak be vasárnap a Gödörbe az 5. Hungarocomix fesztiválra, ami a Magyar Képregénykiadók Szövetségének hagyományos, karácsony előtti monstre kiállítása és vására. A tavalyi pesszimista jóslatok (lásd: 2008 a mangák éve volt, 2009 mindenkinek nehéz lesz) beigazolódtak: a kiadók a válság miatt jóval kevesebb év végére időzített kötettel jelentkeztek, a képregények iránt érdeklődő 3000 fős hazai kemény magnak pedig igen erősen szelektálnia kell a friss megjelenések között.

Gödörben a magyar képregény (fotó: kepregeny.net)
Gödörben a magyar képregény (fotó: kepregeny.net)

Tavaly ilyenkor az új Batman-mozifilmmel összekötött reklámkampány érezhetően jót tett a Képes Kiadó Batman-képregényeinek, az idén áprilisban megrendezett Képregényfesztivált pedig a Watchmen-premier erősítette. A mostani Hungarocomix az Anilogue animációs filmfesztiválhoz lett időzítve, így a Gödörben nemcsak levetítették a tavalyi díjnyertes filmeket (köztük a kegyetlenül vicces KJFG No. 5-öt), de a fesztivál díszvendégei, Kazuyoshi Katayama animerendező és Hitoshi Suzuki, a Tokyo Anime Fair igazgatója is eljöttek egy kerekasztal-beszélgetésre.

A Hungarocomix a japán vendégekkel végre sikeresen nyitott a hardcore animeconosok felé, akik közül sokan nem is érdeklődnek az európai és amerikai újdonságok köré szervezett rendezvények iránt. A Hungarocomix-szervezők egyikétől megtudtuk, most is volt olyan, aki kifejezetten Hayao Miyazaki kultaniméje, a Nauszika - A szél harcosai vetítése miatt jött el. Az viszont sajna tény, hogy a Gödörben délután még mutatóban sem akadt az Animeconokról soha sem hiányzó jelmezes tinilányokból.

Pilcz Roland Kalyber Joe-t dedikál (fotó: kepregeny.net)
Pilcz Roland Kalyber Joe-t dedikál (fotó: kepregeny.net)

A rendezvény legnépszerűbb kiadványa a Bábel verme volt a Roham kiadótól. A sztori a millenium mámorában úszó Budapesten játszódik, és az 1896-os földalatti-építés körüli sötét titkokról szól. A helyszínen dedikáló szerzőpárosnak, Kemenes Ivánnak és Varga Péternek nem ez az első Magyaroszágon játszódó misztikus képregénye: tavasszal a szerzői kiadásban megjelent Stroboscopáért kaptak Alfabéta-díjat.

Népszerű volt még a legújabb Pókember-sztori, a temetőben ordító Hálószövővel a borítóján (A másik - Morlun visszatér), a hatodik köteténél tartó Kázmér és Huba sorozat, és a Napirajz #3 is (Grafitember-rajongóknak jó hír: a Mester december 5-én hazajön egy újabb monstre dedikálás kedvéért, részletek itt).

A 6 órás zárás után az estét a belvárosi kocsmákban folytató képregényrajongóktól azt is megtudtuk, a Hungarocomix megszokottnál alacsonyabb idei látogatottsága részben a fizetésnapok elé szervezett időpont miatt volt, részben meg azért, mert az októberi újpesti Képregénybörzére megjelent sikerkötetek (Neil Gaiman Sandmanje, Korcsmáros Elveszett cirkálója és az olvasókat erősen megosztó Kis herceg) után a Gödörben már nem volt olyan újdonság, amiért a kispénzű, fiatal rajongók megrohamozták volna a standokat.

Persze karácsonyig még 24 napunk van, hogy minden rokon gyereknek könyv méretű képregényeket vegyünk, bízva abban, hogy a válság lecsengése után megkaphatják a folytatást is.