Lopott kincseket kaptak vissza az olaszok

2009.12.03. 15:05

New Yorkban megtalált, lopott antik pompeji freskórészlet és italkeverő kőváza került vissza Olaszországba. Az értékes műkincseket szerdán adták át az olasz kormány képviselőjének az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) illetékesei. A műtárgyakat még júniusban találták a hivatal nyomozói New Yorkban. Mindkettőt árverésre jegyezték elő, mivel korában nem derült ki, hogy lopottak.

Az i. e. 580 és 570 közötti időből származó, korinthoszi oszlopot mintázó italkeverő vázát a Christie's aukciósház kínálatában szerepelt. A nyomozók kiderítették, hogy a váza 1985-ben Giacomo Medici műkereskedő révén került illegálisan a műkincspiacra. Medicit 2004-ben tíz év börtönre ítélték Olaszországban antik tárgyak törvénytelen forgalmazásáért.

A freskórészlet egy manhattani árverési házból került elő, ezt azonban nem nevezte meg az ICE. A kincset 1997-ben lopták el Olaszországból. A falfestménydarab egyike volt annak a hat freskórészletnek, amelyet az 1900-as évek elején tártak fel Nápoly környékén. A műtárgy 1957-ben került az olasz állam tulajdonába.