Taxikon állítanak ki New York-i művészek

2009.12.28. 11:31

New York a kortárs művészet egyik központja, ahol most már nem csak galériákban, múzeumokban és műtermekben lehet műalkotásokkal találkozni. Januártól az ikonikus sárga taxik is kiállítóhellyé válnak.

A Show Media, a taxik reklámhelyeit árusító cég bejelentette, hogy művészeti munkákat helyez el az autókon. A kocsik tetején világító reklámhelyre kerül három művész munkája. A New York-iak 500 kocsin láthatják majd Yoko Ono, Alex Katz és Shirin Neshat munkáit, számolt be a New York Times.

Az iráni származású Shirin Neshat elmondta, a szenegáli és pakisztáni taxisokra gondolva készítette el munkáját. Alkotása nem nyugati mintákkal dolgozik, hangsúlyozva, a város olvasztótégelyként működik. A világító tábla egyik oldalán kézfogás lesz látható, a másik oldalon pedig egy szem jelenik meg, a fehér részen egy iráni költő soraival.

Yoko Ono formabontó módon egy John Lennon-szlogennel rukkol elő. A művésznő a War is Over 1969-ben fogant szövegét applikálja a taxira, mégpedig angolul és jelnyelven. "Ez majdnem olyan, mint a tánc - nyilatkozta a művésznő. - Az üzenet folytonosan mozgásban van."

Az akció 100 ezer dollárjába kerül a cégnek. Az egyik tulajdonos, John Amato úgy nyilatkozott, hogy ezen módon szeretne valamit visszaadni szeretett városának.