Titok a világ legnagyobb épületének magassága

2009.12.28. 08:24

Nem hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan milyen magas is a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Dubaj (Burj Dubai), amelyet egy vasárnapi sajtóértesülés szerint január 4-én, a dubaji uralkodó hivatalba lépésének 4. évfordulóján adnak át.

Az építtető Emaar Properties egyelőre csak annyit enged tudni, hogy a "mintegy" 164-emeletes felhőkarcoló több mint 800 méter magas lesz, és második helyre száműzi a világ eddig legmagasabb épületét, az 508 méter magas tajvani Taipei 101-et.

A fővállalkozó amerikai Skidmore, Owings and Merrill szerint az építmény tudatos mitizálásának része a pontos magasság körüli titkolódzás. Korábbi hírek szerint a toronyház 818 méteres lesz.
A világ magasépületeit számon tartó nemzetközi szervezet, a The Council on Tall Buildings and Urban Habitat sem ismeri még a pontos magasságot, csak azt tudja, hogy Burdzs Dubaj a világ legmagasabb toronyháza lesz és legalább 800 méterig emelkedik. 
Jan Klerks, a szervezet szóvivője szerint a semmiféle racionális ingatlanpiaci vagy urbanizációs érv nem szól a beruházás mellett, amelynek szerinte nincs is más célja, mint hogy státusszimbólum legyen a kivagyiságot keresők számára.

Márpedig ilyenek sokan vannak, abból ítélve, hogy a toronyházban kialakított 1100 luxuslakás - köztük a 164. emelet körüli "vállalati apartmanok" - a közelmúlt pénzügyi gondjai ellenére is hamar vevőre talált, míg az alsóbb szinteket egy Armani luxusáruház foglalja el. 
A 124. emeleten lévő panorámateraszról tiszta időben 80 kilométerre láthatnak el a látogatók. 
A becslések szerint 1,5 milliárd dollárért felhúzott toronyház csúcsára 2 perc alatt lehet feljutni a világ leggyorsabbjai közé tartozó, 40 kilométer/óra sebességű liftekkel. 
A felhőkarcolót burkoló üveg- és acélfelület 17 futballpályáénak felel meg, az építésre felhasznált betonból több mint 2 ezer kilométernyi járdát lehetne kiépíteni, a beépített vasbetonrudak együttes hossza pedig eléri a Föld kerületének egynegyedét. 
A klímaberendezésben évente kicsapódó vízből 20 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni. 
A világ 10 legmagasabb felhőkarcolójából 7 Ázsiában található, s mindegyiket az elmúlt 13 évben húzták fel. Az egykor világrekorder, 442 méteres chicagói Willis Tower (volt Sears Tower) például kénytelen lesz az ötödik hellyel beérni a Burdzs Dubaj átadása után.