Polyák Gábort jelölik az ORTT elnökének

2010.02.18. 11:15 Módosítva: 2010.02.18. 12:02

Polyák Gábort jelöli az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök.

Polyák Gábor
Polyák Gábor

Az ORTT elnökét jövő hétfőn választhatja meg az Országgyűlés az összes képviselő több mint felének szavazatával.

A 33 éves egyetemi oktató a Pécsi Tudományegyetem Informatikai- és Kommunikációs Jogi tanszékén dolgozik. Eddig az ORTT elnökének tanácsadójaként is működött.

Polyák az Infokommunikáció és jog című folyóirat főszerkesztője.

Majtényi lemondott

Elődje Majtényi László, aki a Danubius és a Sláger rádió műsorszolgáltatói jogai körüli botrányok miatt mondott le még tavaly.

A korábbi adatvédelmi biztos október 29-én, egy nappal az országos kereskedelmi rádiós koncessziók odaítélése után mondott le - november 30-i határnappal - a médiahatóság vezetéséről. (Előzőleg a testület nem szavazta meg a pályázókkal kapcsolatos kizárási indítványait.) Majtényi László a rádiós frekvenciapályázat körül kialakult helyzettel indokolta lemondását.

Az ORTT október végén döntött a két országos kereskedelmi műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő, korábban a Danubius Rádió által használt  jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, addig a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre. Mind a Danubius, mind pedig a Sláger Rádió pert indított a tenderrel kapcsolatos médiahatósági döntés miatt. Az ügy a politikai életben is vihart kavart.
Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a ciklus utolsó házbizottsági ülése után számolt be arról, hogy jövő hétfőn a képviselők megválaszthatják az ORTT új elnökét.