Beethoven-maraton a Művészetek Palotájában

2010.02.18. 08:49

Harmadik zenei maratonját rendezi a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája: Csajkovszkij és Dvorák után most Beethoven hallható vasárnap fél tizenegytől késő estig.

Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója elmondta: a maratonok koreográfiája már kialakult, a ház két termében szólnak a koncertek, az előadóteremben pedig filmeket vetítenek. Látható lesz Herbert von Karajan, amint szimfóniákat dirigál, a Fidelio című operát Leonard Bernstein vezényli és adják Agnieszka Holland Beethoven árnyékában című filmdrámáját.

A híres bonni Beethoven-ház, a zeneszerző életével és munkásságával foglalkozó kutatóközpont, a világ legátfogóbb Beethoven-gyűjteményének helyet. Az intézmény Beethoven és a IX. szimfónia címmel egy ide összeállított kiállítási anyagot küld, amely bemutatja a mű keletkezésének és ősbemutatójának dokumentumait is.

A maratonon összesen tizenegy koncertet tartanak, a napot a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Concerto Budapest kezdi, a hegedűversenyt Kelemen Barnabás játssza, vezényel Keller András. A III. szimfóniát az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar szólaltatja meg, az együttes ebben a félévben csak itt és ekkor hallható.

Tavaszi szonáta

Lendvay József (hegedű) és Würtz Klára (zongora) a Tavaszi szonátát adja elő, elhangzik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának tolmácsolásában Goethe Egmont című drámájának teljes kísérőzenéje. Várjon Dénes három nehéz és ritkán hallható, az életmű változásait tükröző szonátát zongorázik G-dúrt (op.14. No.2.), a Fisz-dúrt (Thérese) és az Esz-dúrt (Les Adieux). Ahogy már hagyománnyá vált, a maratont a Budapesti Fesztiválzenekar zárja, Fischer Iván a VII. szimfóniát vezényli.

Körner Tamás azt is elmondta, hogy a maraton főszereplőjének kiválasztásánál fő szempont a zeneszerző népszerűsége és az életmű gazdagsága. A döntést mindig többoldalú, hosszú beszélgetések előzik meg. A 2011-es maraton központi zenészének nevét még nem hozzák nyilvánosságra, annyi tudható, hogy az ő neve is B-vel kezdődik.