Jó szezonra számítanak a pécsi szállodák

MTI/Index
2010.05.04. 09:15

A 2010-es kulturális főváros (EKF) programsorozathoz igazodva tervezett szállodaépítések egy része ugyan nem valósult meg Pécsett, a meglévők, illetve az újonnan nyíló hotelek viszont kiváló szezonra számítanak. A befektetők másfél-két éve még több, magas színvonalú szálloda építését helyezték kilátásba a baranyai megyeszékhelyen, az elképzelésekből azonban csak néhány valósult meg.

Az utóbbira példa a belvárosi Corso Hotel, amely május 10-én teltházzal nyit. Az 1,6 milliárd forintból, 486 milliós állami támogatással megvalósuló négycsillagos hotel 81 szobájával és 159 ágyával Pécs legjobb szállodája címre pályázik. Az előfoglalásokból már látszik, hogy egész évben 75-80 százalékos kihasználtsággal működik majd a Corso, a vendégek nagy része pedig külföldi.

A kulturális főváros főterétől, a nemrégiben felújított Széchenyi tértől nem messze jelenleg is épül egy hotel, a három és fél csillagos Árkádia. A 27 szobás létesítményt nagyobb részben önerőből, kisebb hányadban bankhitelből építik, a beruházás összértékét 250 millió forint.

Pécsett eddig hiány volt négycsillagos szálláshelyből, ezen segít a 300 vendég befogadására alkalmas Laterum Hotel. A megyeszékhely nyugati kapujában már több évtizede álló ingatlan felújított részét május elsején adták át. A 60 millió forintos pályázati támogatást élvező, összesen 250 millió forintos beruházás keretében 50 szobát alakították át háromról négycsillagossá.

A pécsi hotelekben már most 15 százalékkal több az előfoglalások száma tavalyhoz képest, a fesztiválok idején pedig teltházra számíthatnak a szállásadók, így júniusban, szeptemberben és októberben is. A turisták 75-80 százaléka belföldi, a külföldiek 80 százaléka német.

Több tervezett szálloda-beruházás viszont elmaradt Pécsett. Többek között az Alexandra Kiadó tulajdonosa, Matyi Dezső is felhagyott az építkezéssel, miután nem kapta meg a tervezett Borskanzenhez szükséges pályázati támogatást. A főtéren álló, az utóbbi időben galériaként funkcionáló Nádor Szálló sem újult meg a Danubius Hotels eredeti elképzeléseivel szemben. Leállt a Balokány ligeti fürdő- és szállodafejlesztés is, a hírek szerint itt a pénzhiány szólt közbe. Hasonló okokból hiúsult meg a belvárosi, egykori rendelőintézet helyére tervezett szálloda is, amit a Grupo Milton kivitelezett volna.