Életmű-kiállítással emlékeznek Escher Károlyra

2010.05.06. 12:26

A magyar riportfényképezés klasszikusának számító, idén 120 éve született Escher Károly emlékére októberben reprezentatív életmű-kiállítás nyílik a Magyar Fotográfusok Házában, és egy ezzel összehangolt tárlat az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ahol mintegy 38 ezer kocka Escher-negatívot őriznek - mondta az MTI-nek Albertini Béla fotótörténész, az évfordulós programokat előkészítő emlékbizottság tagja.

A Magyar Fotográfusok Házának kiállítása később az ország több pontján látható lesz, utolsóként 2011-ben szülővárosában, Szekszárdon mutatják be. Az OSZK kiállítását külföldi helyszínekre is elviszik, a záró rendezvény Németországban lesz. Ezen túl kétkötetes, háromnyelvű monográfia jelenik meg az évfordulón a magyar fotós munkásságáról. Escher Károly életét, műveit Szekszárdon hét előadásból álló szabadegyetemi sorozat ismerteti meg.

Escher Károly (1890-1966) 1916-tól filmoperatőrként dolgozott, 1928-tól a Pesti Napló képes mellékletének fotográfusa lett, ahol emlékezetes riportfotókat készítő sajtófotóssá vált. 1939-ben lapja megszűnése után a Híd, majd a Film Színház Irodalom fotográfusaként, 1945 után a Képes Figyelő fotóriportereként dolgozott. A szociofotó egyik legjobb hazai művelőjeként számon tartott fotós kiemelkedőt alkotott a színházi fényképezés terén is, erről többek között a Bajor Giziről készített fotókönyve tanúskodik.