Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Életmű-kiállítással emlékeznek Escher Károlyra

2010.05.06. 12:26

A magyar riportfényképezés klasszikusának számító, idén 120 éve született Escher Károly emlékére októberben reprezentatív életmű-kiállítás nyílik a Magyar Fotográfusok Házában, és egy ezzel összehangolt tárlat az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ahol mintegy 38 ezer kocka Escher-negatívot őriznek - mondta az MTI-nek Albertini Béla fotótörténész, az évfordulós programokat előkészítő emlékbizottság tagja.

A Magyar Fotográfusok Házának kiállítása később az ország több pontján látható lesz, utolsóként 2011-ben szülővárosában, Szekszárdon mutatják be. Az OSZK kiállítását külföldi helyszínekre is elviszik, a záró rendezvény Németországban lesz. Ezen túl kétkötetes, háromnyelvű monográfia jelenik meg az évfordulón a magyar fotós munkásságáról. Escher Károly életét, műveit Szekszárdon hét előadásból álló szabadegyetemi sorozat ismerteti meg.

Escher Károly (1890-1966) 1916-tól filmoperatőrként dolgozott, 1928-tól a Pesti Napló képes mellékletének fotográfusa lett, ahol emlékezetes riportfotókat készítő sajtófotóssá vált. 1939-ben lapja megszűnése után a Híd, majd a Film Színház Irodalom fotográfusaként, 1945 után a Képes Figyelő fotóriportereként dolgozott. A szociofotó egyik legjobb hazai művelőjeként számon tartott fotós kiemelkedőt alkotott a színházi fényképezés terén is, erről többek között a Bajor Giziről készített fotókönyve tanúskodik.