A mozik digitalizálására készül Németország

2010.05.22. 11:05 Módosítva: 2010.05.22. 11:06

Az elkövetkezendő öt évben szinte minden német mozit digitális technológiával fognak felszerelni - jelentette ki Bernd Neumann német kulturális miniszter.

"Ez kihívás, de egyben szükségszerű is" - mondta Neumann. A szükséges eszközöket az állam fogja a kisebb mozik rendelkezésére bocsátani. A Németországban lévő 4740 mozi közül még 3700-at kell digitalizálni. Ezeken belül sok a nagy forgalmat lebonyolító, több mint hét vászonnal rendelkező filmszínház.

A legfeljebb hat teremmel rendelkező mozik költségeinek harminc százalékát fedezi az állam, húsz százalékát kell magának a mozinak finanszíroznia, a maradékot pedig a tartományoknak és adományozóknak kell előteremteniük.

A kulturális minisztérium információi szerint egy vetítő digitalizálásának költsége 60-90 ezer euró (16-25 millió forint) között mozog. Az összeg a munkák megkezdésével hamarosan konkretizálódni fog - mondta el Neumann. Hozzátette: számít a tartományok közreműködésére, hogy a szűkös pénzügyi helyzet ellenére is részt vesznek a digitalizálás finanszírozásában, hiszen a filmipar nemcsak fontos gazdasági tényező, hanem kulturális feladatot is ellát.