Tamás
-7 °C
8 °C

Crosstalk videófesztivál a Merlinben

2010.06.02. 14:31

Nemzetközi videóművészeti fesztivál kezdődött Budapesten. A Crosstalk látogatói június 1-6-ig nézhetnek videóművészeti alkotásokat a Gerlóczy utcai Merlinben. A fesztivál programján a vetítések mellett beszélgetések, vj-torna, installációs kiállítások is szerepelnek.

A nyilvános nemzetközi felhívás alapján több mint 500 mű érkezett be, amelyből szakmai zsűri válogatott. A fesztivál 17 országból több mint 70 művet mutat be négy szekcióban. Ezek a crosstalks (a zsűri által beválogatott filmek), S (diákok számára meghirdetett szekció), crosstalk invites (partnerintézmények válogatásai), anthology (a Medienwerkstatt Wien videógyűjteményének bemutatása).

A crosstalk video art fesztiválhoz több párhuzamosan megrendezett esemény is kapcsolódik a város különböző pontjain. Egyike a hagyományosan megrendezett három napos kerekasztal beszélgetés a szakma képviselőivel (gyűjtők, kurátorok, művészek, galériások) a szakmát célzó égető fontos témákról.

Június 2-án, szerdán A videó és médiaművészet szerepe az oktatásban a téma, június 3-án, csütörtökön Hogyan befolyásolják az új technológiák és az internet a videó és médiaművészet forgalamzását? címmel értekeznek a szakértők. Június 4-én, pénteken pedig külföldi partnerek prezentációi lesznek láthatóak.

A fesztiválra nyaló kiállítások:

Június 2-án, szerdán, a helsinkii FixC+ csoport kiállítása a D-udvar Galéria, Gozsdu udvar (Király u. 13. - Dob u. 16.), június 3-án, csütörtökön nyílik a wroclawi WRO Art Center csoportos kiállítása a Lengyel Intézet Platán Galériájában (1061 Budapest, Andrássy út 32.), június 4-én a bécsi Harald Hund és Paul Horn kiállítás nyílik a Videospace-ben (1092 Budapest, Ráday u. 56.). Szombaton, június 5-én buli zárja a fesztivált, ahol vj-k és dj-k zenélnek és vetítenek a Merlinben.