Deportált zsidókra emlékeztek Szatmárnémetiben

2010.06.14. 11:41

A Szatmár megyei zsidók deportálásának 66. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget vasárnap a romániai Szatmárnémetiben, a Várdomb utcai zsinagóga előtti emlékműnél.

Décsei Miklós, a szatmári zsidó hitközség vezetője emlékezett meg a hat évtizeddel korábban történt eseményekről - írta hétfői számában a Krónika című kolozsvári napilap. 1944 tavaszán már egyértelművé vált, hogy Németország elveszti a háborút, ennek ellenére a magyar hatóság elrendelte Észak-Erdélyben a zsidók összegyűjtését – emlékeztetett a hitközség vezetője.

A szatmári gettóba több mint 19 ezer embert zsúfolt össze a csendőrség. Sokan kétségbeesésükben és az élelemhiány miatt öngyilkosok lettek – tette hozzá Décsei.

Szatmárnémetiből összesen hat szerelvényt indítottak a haláltáborokba, azonban a deportáltak pontos névsora nem maradt fent.

A szatmári lakosság annak idején vegyes érzelmekkel viszonyult a zsidók deportálásához, egyesek tapsoltak, mások sírtak, és voltak, akik segíteni próbáltak.

Az auschwitzi táborba megérkezett szatmári zsidók egy részét egyenesen a gázkamrába vitték, másokat munkára fogtak, nyolcvan százalékuk ott lelte halálát – mondta.

Szatmárnémetiben napjainkban az akkori zsidóság létszámának alig egy százaléka él. A közösség egykoron a lakosság negyedét tette ki, és nagyban hozzájárult a város gazdasági és kulturális fejlődéséhez. Amíg az 1910-es népszámlálás szerint a 33 ezres város lakosságából 7200 volt a zsidó felekezet tagja, addig 1992-ben a 132 ezerből csak 58 vallotta magát zsidónak a városban.

A megemlékezésen a résztvevők elhelyezték az emlékezés köveit az áldozatok emlékművénél, és gyertyagyújtással tisztelegtek a deportáltak emléke előtt.