Megnyílt a világ legnagyobb kortárs művészeti vására

2010.06.17. 11:41

Szerdától vasárnapig tart az Art Basel, amelyen a világ minden részéből 300 vezető galéria kínálja több mint 2500 művész alkotását. A svájci Bázelben lévő tárlatra az 1100 jelentkező közül 300 kiállítót választottak ki, köztük olyan nagy neveket, mint a kölni Christian Nagel, a zürichi Hauser & Wirth vagy a New York-i Acquavella galériát. A legnagyobb kiállító az Egyesült Államok 72 galériával, a második helyen Németország áll 53 galériával.

A kínálatban megtalálhatók a modern stílus klasszikusai, de feltörekvő fiatal művészek alkotásai is, amelyeket főként az Art Statements szekcióban tekinthetnek meg a látogatók. Az idei program újdonsága az Art Feature szekció, amelybe 12 ország 20 galériájából válogattak csoportos és egyéni tárlatokat, valamint az Art Parcours, amelynek keretében a művészek a város különböző történelmi helyein mutatnak be performanszokat, videoműveket és installációkat.

A festmények, papírmunkák, szobrok és installációk mellett megint bőségesen jelen vannak a videoművek is. A nagy formátumú és látványos alkotásokat az Art Unlimited szekcióban állították ki, amely azóta, hogy 2000-ben létrehozták, mágnesként vonzza a közönséget.