Három évre ítélnék a művészettörténészt

2010.06.22. 16:59

Három év büntetőtáborra ítélné Andrej Jerofejev művészettörténészt a moszkvai bíróság, mert megsértette a keresztények vallási érzületét. Az eljárást vallási közösség elleni gyűlöletkeltés miatt indították a nemzetközi hírű Jerofejev és a másik vádlott, Jurij Szamodurov ellen. Oroszgyűlölet és az emberi méltóság megsértése is szerepel a vádpontok között.

A két férfi volt a szervezője a Tiltott művészet címmel 2007 márciusában megrendezett kiállításnak, amelyet a Szaharov Múzeumban mutattak be. A bemutató az orosz művészeti életben érvényesülő vallási és politikai tabukkal foglalkozott. A már több mint egy éve zajló perben a bíróság július 12-én hoz ítéletet.

"A per lefolyását figyelembe véve valószínű az elmarasztaló ítélet" - mondta Szilke Jerofejeva, a vádlott felesége kedden. Az eljárás, amely érinti a művészet szabadságának kérdését, egyedülálló a modern Oroszország történetében.

"A múzeumok nem a vallási tiszteletadás helyszínei, joguk van kiállításokat szervezni" - szögezte le Jerofejev ügyvédje, Anna Stavickaja. A jogász hangsúlyozta, hogy rengeteg dolog sérti a vallási érzületet a mindennapi életben, elég bekapcsolni a televíziót. A per kritikusai azt sérelmezik, hogy a kormány tovább akarja korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát Oroszországban.

A bemutató után az 53 éves, nemzetközileg is elismert Jerofejev elvesztette állását a Tretyakov Képtárban, és Szamodurovot is elbocsátották a Szaharov Múzeum igazgatói székéből.
Szakértők úgy vélik, az eljárás egyfajta kultúrharc a megújulásért az "erkölcsi zülléstől és nyugati szabadosságtól" tartó konzervatívok és a fiatalabb generáció tagjai között.

A botrányos kiállításon olyan művek szerepeltek, amelyeket moszkvai galériák és múzeumok vezetői vagy művészeti tanácsai nem engedtek bemutatni 2006-ban az irányításuk alatt álló intézményekben. 
Az alkotásokon Miki egerek, Lenin-portrék, pornografikus ábrázolások és trágár feliratok voltak láthatóak, a háttérben keresztény jelképekkel. Az egészet lepedőbe vágott lyukakon át lehetett megtekinteni. A Jerofejevék ellen folyó eljárásban kilenc képet vizsgálnak.

Az ortodox egyház és számos keresztény társadalmi intézmény már a kiállítás ideje alatt élesen bírálta az említett műalkotásokat. Az egyház több képviselője hangoztatta, hogy a bemutató sérti az emberek vallási érzületét, ami pedig a törvény szerint büntetendő. Jerofejev később bocsánatot kért a moszkvai pátriárkától.