Látogatási rekord az esseni kulturális fővárosban

2010.06.29. 14:22 Módosítva: 2010.06.29. 14:23

Félidejénél jár a németországi Essen Európa Kulturális Fővárosa programsorozata, s az eddigi látogatottság alapján úgy tűnik, a Ruhr2010 programmal sikerülhet felülmúlni Liverpool 2008-ban felállított 9,7 milliós látogatottsági rekordját - vontak mérleget a szervezők Duisburgban.

Az Essen mellett a Ruhr-vidék városaira is kiterjedő program januártól június végéig a vártnál sokkalta több, összesen 4,8 millió látogatót vonzott.

A legnagyobb érdeklődést az újra megnyílt Folkwang Múzeum, valamint az idén átadott Ruhr Múzeum váltotta ki. Mindkét intézmény Essenben található, előbbi a városközpontban várja páratlan - A világ legszebb múzeuma címet viselő - kiállítással a látogatókat, míg az utóbbi a város határán fekvő egykori szénbánya területén kalauzolja mélyen a föld alá, a sötétségbe vendégeket.

A Folkwang Múzeum a náci uralom előtt valóban a világ egyik legértékesebb gyűjteményét tudhatta magáénak, 1933 után azonban meg kellett válniuk a nemzetiszocialista ideológiák szerint nem odaillő alkotásoktól. A nemkívánatos műveket többnyire tengerentúli múzeumoknak adták el, hogy a befolyó pénzt egyebek közt fegyverkezésre fordítsák. Az EKF-program keretében a műkincsek egy része - kölcsönbe - visszakerült egykori helyére. Az időszaki kiállítás most tömegeket vonz.

Szintén hatalmas érdeklődés övezett olyan eseményeket, mint a Dal napja és más hasonló "akcióprogramok" is magas, több tízezres látogatottságot könyvelhettek el.

Az év második felében a duisburgi Loveparade, a Folkwang Múzeum nagyszabású impresszionista kiállítása, a kulturális központként ismert dortmundi U-torony újabb részének átadása vonzhat nagy számban érdeklődőket, de Hans Werner Henze új operájának, az EKF-programhoz kapcsolódva írt Giselának is az év második felében tartják az ősbemutatóját.

Egy felmérés szerint ráadásul a programsorozat eddigi vendégeinek háromnegyede újra el akar látogatni valamilyen EKF-rendezvényre.
A Ruhr2010 a remények szerint megváltoztatja az iparvidék képét, a szervezők arra törekednek, hogy a térség az EKF-év után is kulturális központ maradjon.