Észak-Koreáról szóló könyv kapta a Samuel Johnson-díjat

2010.07.04. 19:01 Módosítva: 2010.07.04. 19:54

A Los Angeles Times riportere, Barbara Demick Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea (Nincs mit irigyelni: hétköznapi életek Észak-Koreában) című könyve kapta idén Nagy-Britanniában a legjobb dokumentumregénynek járó Samuel Johnson-díjat és a vele járó 20 ezer fontot.

A szerző hat észak-koreai disszidenst interjúvolt meg, a kötethez a diktatórikus országból kicsempészett fényképeket és videofelvételeket is felhasznált. A dokumentumregény szereplői között van szerelmét titkoló pár, hajléktalan fiú és lázadó lányával küzdő patrióta gyári munkás is.

A zsűri elnöke, Evan Davis újságíró szerint Demick könyve izgalmas és megindító kép egy olyan országról, amelyet "túlságosan is könnyen azonosítanak nagyszabású felvonulásokkal és gondosan koordinált zászlólengetésekkel".

A 18. században élt esszéista és lexikográfus Samuel Johnsonnak emléket állító díjat angol nyelvű, az aktuális kérdésekkel, történelemmel, politikával, tudománnyal, sporttal és utazással foglalkozó könyvek, életrajzi és önéletrajzi kötetek kaphatják.