Scorsese Budapest helyett Párizst választotta

2010.07.04. 17:12 Módosítva: 2010.07.04. 18:21

A külföldi filmeknek bevezetett húsz százalékos adókedvezmény miatt Párizsban készül idén nyáron több hollywoodi produkció, köztük Martin Scorsese legújabb filmje, amelyet eredetileg Budapesten terveztek forgatni.

Az év eleje óta a nemzetközi produkciók franciaországi kiadásaik után húsz százalékos adókedvezményben részesülnek 4 millió euróig. A kedvezményről rendelkező törvény kimondja, hogy a visszatérítést igénylő filmekben a forgatás helyszínének beazonosíthatónak kell lennie, azaz a film készítőinek népszerűsítenie kell Franciaországot. A rendelkezés sikerét mutatja, hogy eddig 23 produkció részesült ilyen adókedvezményben, s a nyár folyamán több hollywoodi rendező is Franciaországba készül.

Martin Scorsese a párizsi Gare du Nord pályaudvart választotta helyszínül Brian Selznick The Invention of Hugo Cabret című képes ifjúsági regényének adaptációjához, amely egy halott apja emlékével szembesülő árva kisfiú történetét dolgozza fel. A Hugo Cabret című film főszerepeit Jude Law, Ray Winstone, Christopher Lee, Ben Kingsley és Sacha Baron Cohen alakítják.

Bahman Naraghi producer a France 2 közszolgálati televízióban elmondta: amíg nem volt a francia adókedvezmény, a film külső helyszíneit Budapestre tervezték, a belső jeleneteket pedig Londonban vették volna fel. Az új francia intézkedésnek köszönhetően azonban a párizsi forgatással egymillió dollárt takarít meg a produkció. "Ezt a filmet gyerekek és felnőttek is meg fogják nézni tíz, húsz vagy akár harminc év múlva is. Biztos, hogy kultuszfilm lesz, ahogy Scorsese minden filmje az. Az az imázs, amit ez a film fog Párizsról sugározni, megmarad örökre. Ez pedig az ország számára olyan kincs, amelynek nincs ára" - tette hozzá.

Mindeközben a hétvégi The New York Times Budapestet ajánlgatja Hollywoodnak, hiszen Magyarországon is 20 százalékos adóvisszatérítés jár a külföldi produkcióknak, sőt a gyenge forint és az olcsó munkaerő "még csábítóbbá teszi" az országot. De mint a lap írja, a filmeseknek panaszra is bőven van okuk: "időnként kiábrándító a bürokrácia, és a lakosság homogén jellege is hátrány".