Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A válság leállította a dubaji felhőkarcolót

2010.07.16. 10:11

A gazdagsága ellenére túlköltekező Dubaj pillanatnyi pénzzavara az oka, hogy még nem működik csodálatos építményeinek leggazdaságosabb tagja, a 10MW A-torony. Nevében a 10MW az újratermelődő energiákat hasznosító generátorainak összteljesítményére, az A pedig az alakjára utal. Maga a torony az általa megtermelt évi összesen 20 000 megawatt/órányi áram tizedével üzemel, a többit 4000 közeli lakás és közmű energia-ellátására hasznosíthatják. Az épületet a Popular Science folyóirat júliusi ökogazdálkodási különszáma a kiemelt témák sorában mutatja be.

A terveket a Studied Impact dubaji építészeti vállalat megbízásából a 35 éves Robert Ferry és felesége, Elizabeth Monoian készítette. 
A lapos A-alak naptükrök elhelyezésére nyújt lehetőséget déli oldalán, a kereken 590 méteres magasság a felfelé áramló levegőnek biztosítja a hosszan tartó emelkedést. Lent, a déli oldalon egyenes, az északin a talajon kissé előreívelődő A-alak a stabilitását garantálja.
A meglepően nagy teljesítményt három különböző energiatermelő rendszer szolgáltatja.

10MW-Tower-1

A legnagyobb, 5 megawattnyit a torony belsejében kialakított, alul széles, nyitott és felfelé fokozatosan szűkülő, ezért a légáramlást gyorsító beltér tetejébe szerelt légturbina forgatta áramfejlesztő generátor adja. A közel 600 méteres magasság és a talajszint közötti atmoszférikus légnyomáskülönbség önmaga is felfele tereli a levegőt. (Ezt hasznosítják a füstgázok elszívására a fűtőerőművek magas kéményei is.) A Dubajban uralkodó száraz és szeles időjárás a feláramlást csak fokozza.
A második, 3 MW összteljesítményű energiarendszert az A-torony déli oldalára szerelt, az egész felületet beborító kis naptükrök hőjét hasznosító áramfejlesztő alkotja. A tükrök egy pontba vetítik a napsugarakat, méghozzá egy, az A-torony tetejéről előrenyúló konzolon elhelyezett tartályra. Abban sóoldat van, amely 260 fokosra hevülve egy csőrendszeren automatikusan beáramlik az épületben elhelyezett hőcserélőbe. Ott leadja a hőjét az áramfejlesztő-együttesnek, majd lehűlve visszaáramlik az előrenyúló konzolra épített tartályba.

A harmadik, 2 MW-s áramfejlesztő légturbinájának hajtására levegőt használnak, amelyet a déli homlokzat középvonalában csőben vezetnek magasra. A négyzet keresztmetszetű csőben a széles homlokzat felmelegedésekor keletkezett meleg levegő koncentráltan áramlik a felül beépített légturbinás áramfejlesztőig.

A légerőmű gyorsan megépíthető és berendezhető. Igaz, nem olcsón, 400 millió dollárért, ami viszont a számítások szerint 20 év alatt megtérül. Üzeme nem igényel pénzért előállítható, illetve vásárolható energiahordozókat. De ami fő: egyáltalán nem szennyezi a környezetet.