Hatvan kilométeres fesztivál az autópályán

2010.07.19. 15:13 Módosítva: 2010.07.19. 15:14
Az Európa Kulturális Főváros-projekt keretében Ruhr-vidéki autópályán bicikliztek és piknikeztek a németek, megalkotva egyúttal a világ leghosszabb asztalát is.

Lezárták vasárnap a Ruhr-vidék 60 km-es útszakaszát Duisburg és Dortmund között, mert a hétvégén átengedték az utat a gyalogosoknak és a biciklizőknek. Az A 40-es autópályán táncolni, piknikezni és bulizni lehetett. A Welt Online közlése szerint több mint két millió ember jött össze a Nyugodt élet jegyében egy napra ünnepelni.

„Soha nem hinném el, hogy létezik ekkora gyalogos-dugó, ha nem éltem volna magam is át.” –mondta az online-nak egy közelben lakó férfi. A piknikezés és mulatozás valójában társadalmi akció volt, a Ruhr-vidéki utak mentén való csendes hétköznapokért.

A program az esseni Európa Kulturális Főváros-projekt egyik csúcspontja volt. Közel 20 ezer asztalból, és 40 ezer padból állt a világ leghosszabb asztala. Felvonult az uszkárklub, filozófiai egyesületek, volt Wikipédia-asztal és egyházi asztal is. Rengetegen szülinapoztak az autópályán, és nem maradhatott el a megemlékezés a vidék szénbányáiról és nehéziparáról sem.

A Nyugott élet szlogen jegyében született fesztiválon kisebb csoda is történt, amikor a Ruhr-vidék futballcsapatának, a Schalke 04-nek és a dortmundi Borussia-nak a szurkolói, félretéve az ellenszenvet, egy asztalhoz ültek, amit a Barátság, határok nélkül felirattal láttak el.

2010-ben  a Ruhr-vidék, Európa Kulturális Fővárosaként mutatkozik be. Ezzel először kaphatta meg egy 53 város szövetségéből álló régió - Düsseldorftól mintegy 40 kilométerrel északra - az Európa kulturális fővárosa megtisztelő címet. Ezer ipari műemlék, kétszáz múzeum, száz kulturális központ, 120 színház, száz koncerthelyszín, 250 fesztivál és ünnep várja a látogatókat.