Homokalkotás készül a Pécsi Bazilika kövezetén

2010.07.20. 15:20 Módosítva: 2010.07.20. 15:21

A világ pora, azaz a világ különböző pontjairól származó homokból készített szőnyeg borítja szerdától a pécsi székesegyház altemplomának kövezetét.

Elvira Wersche holland művész geometrikus mintázatú mozaikkiállítása a szombaton kezdődő Bridges (Hidak) Világkonferencia kísérőprogramjaként látható Európa egyik idei kulturális fővárosában, kifejezően illusztrálva a matematika és a kreatív alkotás, tágabb értelemben a tudomány és a művészetek közötti szoros kapcsolatot - olvasható a Pécsi Kulturális Központ sajtóanyagában.

Elvira Wersche VilágPor című alkotói programja keretében komplex, geometrikus mintázatú mozaikokat készít a földkerekség más és más térségéből származó színes homokból. Ami kezdetben csak vonalak és formák kavargó összevisszaságának tűnik, az egyhetes alkotói folyamat során háromszögek, négyszögek, rombuszok és más sokszögek rendszerévé áll össze a látogatók szemei előtt. Amikor pedig a kompozíció elkészül, a művésznő egy performansz keretében eltörli azt, kifejezve, hogy minden mozgásban van, minden múlandó.

A világ több múzeuma, temploma és zsinagógája adott már helyet e különleges kiállításnak, melyre a baranyai megyeszékhelyen július 27-ig várják az érdeklődőket.