Egyhetes ünnepséggel avatják fel Zappa szobrát

2010.07.28. 14:25
zappastatue

Egyhetes rendezvénysorozattal ünnepli meg szülővárosa, Baltimore Frank Zappa mellszobrának felavatását. A fesztivál egyik kiemelkedő eseményeként a legendás zeneszerző, gitáros, énekes fia, Dweezil koncerttel tiszteleg apja emléke előtt.

A szoboravatót szeptember 19-én tartják, az alkotás Zappa litvániai rajongóinak ajándéka. A rockzenész ugyan soha nem járt a balti államban, de az ottani avantgárd körökben nagy népszerűségnek örvendett. Csodálói szobrot állítottak neki a litván fővárosban, Vilniusban, és ennek pontos mását adományozták Zappa szülővárosának.

Baltimore művészeti tanácsa több területet is számításba vett a szobor felállításának lehetséges helyszíneként. Többek között szóba került a tengerparti Fells Point művésznegyed, de végül a munkások lakta Highlandtown mellett döntöttek, ahol egy közkönyvtár, a Southeast Anchor Library előtt állítják fel az alkotást.

A városrész rengeteg görög étterméről híres és az 1993-ban elhunyt Zappa részben görög származású volt. A rockzenész özvegye, Gail szerint férje már csak azért is örülne a helyszínnek, mert anyja könyvtáros volt - olvasható a dailyme.com portálon.
A rendezvénysorozatba Zappa özvegye is bekapcsolódik: egy szimpózium házigazdája lesz. A könyvtárban pedig a szoboravatóval egy időben nyílik meg a városból származó művészeket bemutató kiállítás.