Antal, Antónia
-3 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Elárverezik az első Batman képregényt

2010.08.02. 14:07

Kalapács alá kerül a Batman képregény hetven évvel ezelőtti első kiadása, amely a közel 300 fellelhető példányból a legjobb állapotban maradt fenn. A Mike Wheat alaszkai gyűjtő egyik legértékesebb darabjának tekintett, 1940 tavaszán megjelent képregényt a dallasi Heritage Auctions bocsátotta árverésre.

Az előzetes becslések szerint a füzet legkevesebb 40 ezer dollárt (8,6 millió forintot) érhet, miközben a csütörtöki árverésre érkezett online licitek már 35 ezer dollár fölött járnak.

batman

Az első kiadás elfeledett példánya az 1970-es évek elején került elő egy lomtalanításból származó öltözőszekrény fiókjából. Az akkoriban már ismert alaszkai gyűjtő 1974-ben mindössze 300 dollárért (65 ezer forintért) vásárolta meg.

A képregény értékét fokozza, hogy a hideg éghajlatnak köszönhetően a papír tökéletes állapotban marad meg - mondta Barry Sandoval, az aukciósház igazgatója. "A képregényeket olcsó újságpapírra nyomták, amelyek a texasi vagy a louisianai párás klímában tárolva 70 év után könnyen szétmorzsolódnának, azonban Wheat példányának lapjai még mindig fehérek és ropogósak" - magyarázta az igazgató.

A képregények állapotát egy 1-10 közötti skálán értékelik. Az alaszkai képregény 5,5-ös minősítést kapott, amely egy újabb képregénynél csak közepesnek, de az antik példányoknál kitűnő minőségnek számít.

A Batman-képregény első önálló kiadása előtt az új karakter 1939-ben jelent meg először egy képregénymagazinban, amelynek borítóján a "bőregér" világossárga háttér előtt, kötélen lengedez a város felett. Különleges címlapja miatt e füzet idén februárban 1 millió dollárt ért.