Szürkemarhák költöznek a veresegyházi medvefarmra

2010.08.02. 13:54

Egy teljes szürkemarha-gulyát telepített Veresegyház önkormányzata a helyi medveotthon szomszédságába; az állatokat saját termesztésű takarmánnyal eteti a Pest megyei város.

A gulyát még 2008-ban vásárolták egy szadai telephelyű cégtől Veresegyház turisztikai vonzerejének növelése céljából. Mivel meg akarták várni, amíg a város medvefarmját állatkertté minősítik, és nem kevés időbe telt a szürkemarhák leendő helyének kialakítása sem, a gulya e héttől látható a medvék tőszomszédságában, külön beléptidíj nélkül.

Az önkormányzat eredetileg 22 marhát vásárolt, ám ez a szám a természetes szaporulat következtében időközben 41-re nőtt. Az állatok egy részét értékesítették, a fennmaradó 11 tehenet és 1 bikát, illetve a velük érkező 13 borjút pedig a számukra speciálisan kialakított, körbekerített, többhektáros területen mutatják be a látogatóknak.

Az állatokat nem szabad simogatni – figyelmeztetett a műszaki vezető -, hiszen azok nem szelídségükről ismertek.

A magyar szürke őshonos, védett háziállat Magyarországon. A fajta létszáma a hatvanas években érte el mélypontját, azóta egyre többet látni belőle.  • Tippek
  • Árfolyam