Új lépcsőt kap a Szabadság-szobor

2010.08.10. 14:56

A turistalátványosság karbantartására az elmúlt években mintegy húszmillió dollárt (4,2 milliárd forintot) költöttek, de ismét le kell zárni egy évre, hogy 125. születésnapja alkalmából új lépcsőt kaphasson.

A New York előtti Liberty Islanden, a Hudson-folyó torkolatánál található rézszobrot Franciaország adományozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrot Frédéric Auguste Bartholdi készítette, a belső szerkezetet Gustave Eiffel tervezte.

A hatóságok szerint a meglehetősen öreg emlékmű még az új lépcsővel sem fog megfelelni a szükséges biztonsági előírásoknak. Mindenesetre 2011 októberéig megépítik az elkerülő lépcsőt, hogy a több mint háromezer látogatónak - akik megteszik a 186 lépcsőfoknyi utat a szobor talapzatáig - és az esetleges vészhelyzetben segítségükre siető tűzoltóknak ne ugyanazt az útvonalat kelljen használniuk. Mintegy három héttel ezelőtt például az egyik felvonó meghibásodott füstjelzője miatt ki kellett üríteni az emlékművet.

000 Was3296368

A hivatalos információk szerint az újabb lezárás legfeljebb egy éven át tart majd - csakhogy éppen azon a helyen, ahol a hétágú koronához vezető út éveken át megközelíthetetlen volt.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat követően a szobor csúcsában lévő kilátóhoz vezető, 354 fokot számláló csigalépcsőt nyolc éven át tartották zárva, hogy az elöregedett technikát lecseréljék.