Veszélyben az Empire State Building panorámája

2010.08.24. 13:31

Veszélyben az Empire State Building panorámája - állítja a felhőkarcoló tulajdonosa, aki a híres irodaépülettől mindössze két sarokra tervezett, hasonlóan magas felhőkarcoló építését kifogásolja.

Antony Malkin az építkezés ellen többek között azzal érvelt, hogy a New York-i látképet 1931 óta meghatározó 102 emeletes felhőkarcolót évente több millió turista keresi fel.

A városi tanács várhatóan a héten dönt arról, hogy felépülhet-e az Empire State Buildingnél mindössze 10 méterrel alacsonyabb, 67 emeletes üvegtorony.

A Vornado ingatlanbefektetési vállalat az építkezés mellett azzal érvelt, hogy a 15 Penn Plaza mintegy hétezer új munkahelyet jelentene Manhattan belvárosában. "New York város látképe mindig is folyamatosan változott, és remélem, hogy a jövőben is változni fog" - mondta David Greenbaum, az ingatlan-befektető helyi részlegének vezetője.

A terveket jóváhagyták

Michael Bloomberg New York-i polgármester is az építkezést támogatja, az előzetes terveket a várostervezési bizottság pedig már a múlt hónapban jóváhagyta.

A világ legmagasabb épülete címét több mint négy évtizeden át viselő Emire State Building 1973-tól került a World Trade Center ikertornyinak árnyékába. A hollywoodi filmekben is gyakran felbukkanó épület a világkereskedelmi központ 2001. szeptember 11-i összeomlása után vált ismét a város legmagasabb épületévé.

Ezt a címet azonban hamarosan át kell majd adnia a terrortámadásban megsemmisült felhőkarcolók helyén épülő 417 méter magas Freedom Towernek, amely várhatóan 2013-ra készül el. A 105 emeletesre tervezett felhőkarcoló augusztus elején érte el az utcaszinttől számított 91 méteres magasságot.