A világ első Izraeli Kulturális Intézete nyílik Budapesten

2010.09.01. 15:57

Izrael sokszínű "mozaik-kultúrájának" minden szegmensét be kívánja mutatni a pénteken nyíló, oktatási funkciókat is ellátó budapesti Izraeli Kulturális Intézet, amely az első ilyen a világon, jelentették be az intézmény vezetői szerdai sajtótájékoztatójukon. Mint Balázs Gábor elmondta, a Paulay Ede utcai Mala Zisser-házban helyet kapó központ hangversenyekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel és klubrendezvényekkel várja majd magyar és izraeli, zsidó és nem zsidó vendégeit.

Az Izraeli Kulturális Intézet egyben oktatási központként is működik majd: anyanyelvi tanárok tartanak héberórákat, irodalmi olvasókörök, műfordítói szemináriumok és a kulturális eseményekhez kapcsolódó oktatási programok segítenek közelebb hozni Izrael kultúráját.

Az intézet kormányoktól független intézményként jött létre a Szochnut - Jewish Agency for Israel (a diaszpóra és Izrael kapcsolatait ápoló világszervezet), magyarországi intézmények, szponzorok együttműködése és számos önkéntes munkájának eredményeként. Az intézet működését független kuratórium felügyeli.