John Malkovich Bécsben játszik

2010.09.08. 13:44

Giacomo Casanova szerepében újra színpadra áll az osztrák fővárosban John Malkovich, miután tavaly egy osztrák sorozatgyilkos megformálásával elbűvölte a bécsi közönséget és a kritikusokat.

A produkcióról egyelőre csak annyit közölt az osztrák színházszövetség, hogy a címe Giacomo variációk lesz, és ugyanaz az alkotópáros rendezi, akik az előzőt is. A filmes alakításáért kétszer Oscar-díjra jelölt Malkovich bőséges színházi tapasztalattal rendelkezik, az 1970-es évek óta számos darabban szerepelt már.

A pokoli színjáték - Egy sorozatgyilkos vallomásai című zenés darabot először 2008-ban Los Angelesben mutatták be Malkovich főszereplésével. 2009 nyarán a megtörtént eseményeken alapuló történetet a bécsi Ronacher színházban Martin Haselböck zenei rendező, karmester és Michael Sturminger író, színházi rendező állította színpadra, ugyancsak Malkovich-csal a címszerepben.

Johann - más néven Jack - Unterwegert 1976-ban életfogytiglani börtönre ítélték egy fiatal nő meggyilkolásáért. A börtönben könyveket írt, és 1990-ben, részben számos osztrák értelmiségi közbenjárására feltételesen szabadlábra helyezték. A társasági élet ismert alakja lett, 1994-ben azonban ismét vádat emeltek ellene és elítélték másik kilenc nő meggyilkolása miatt. Az ítélethozatal után Unterweger a cellájában öngyilkos lett.