Pénteken nyílik a World Press Photo-kiállítás

2010.09.29. 10:48 Módosítva: 2010.09.29. 12:11

A világ legjobb sajtófotóit idén a Millenáris Fogadóban állítják ki október 1. és 30. között. Az idei megmérettetésre 128 ország 5847 fotóriportere 101 960 pályaművet küldött be. A zsűri 13 napot töltött Amszterdamban a nyertes képek kiválogatásával.

A 167 kiállított kép bemutatja az elmúlt év hétköznapjait, politikáját, sportját, művészetét, temészeti változásait, a tudomány vívmányait, és mindazt, aki vagy ami a hírekben szerepelt. A kiállítás magyar vonatkozása, hogy a Természet kategória (egyedi) első díját dr. Szentpéteri L. József (Joe Petersburger) nyerte Vadászó jégmadár című képével.

A magyarországi World Press Photo kiállítás kísérőrendezvényeként tartja meg a Millenáris Fogadó Csiga galériájában a Civil Expót. Az elsősorban amatőr fotósok munkáit bemutató esemény célja idén is az, hogy a közönség találkozzon a szűkebb világunkat, azaz a mai magyar valóságot és életérzést megörökítő „civil” munkákkal. Az Index, az Indafotó és a kiállítás szervezőjének közös fotópályázatára a kiállítás teljes időtartama alatt bárki pályázhat, az Indafotó oldalán keresztül feltöltött digitális pályaművekkel.

A civil fotósok hírfotó, emberek a hírekben, sportfotó-akció, sportfotó-történetek, mindennapi élet témájú képekkel ugyanúgy pályázhatnak, mint portrékkal és természetfotókkal. Az Indafotóra feltöltött pályaművekből a World Press Photo kiállítást szervező Révész Tamás fotográfus elnökletével az Index és az Inda fotósaiból, szakértőiből álló zsűri választja ki azokat a kiemelkedő munkákat, melyekből a kiállítás helyszínén vetítés készül.