Jövőre belépőjegy kell Velencébe

2010.10.19. 14:03

Fizetős lesz a Velencébe való belépés a hajóval és vonattal érkezők számára is: a bevezetés előtt álló díjjal akarják megfékezni a turistaáradatot és finanszírozni a műemlékek helyreállítását.

"Ha busszal, vonattal, hajóval érkezel: Velencében fizetned kell. Jövőre csak a gyalogos látogatók léphetnek be ingyen a szigetekre" - jelentette ki Renato Brunetta, az olasz kormány velencei születésű közigazgatási minisztere. Véleménye szerint csak a minden látogatóra kivetett belépőjegy mentheti meg Velencét.

Az általa vezetett minisztérium rendkívüli intézkedéscsomagot dolgozott ki a velencei polgármester, Giorgio Orsoni együttműködésével. Tervezetről beszámoló tartományi lap, a Corriere del Veneto biztosra veszi, hogy az eddig kizárólag a turistabuszok által fizetett díjat hamarosan a vonattal és hajóval érkezőkre is kivetik.

A lap úgy tudja, hogy a díj a vasúti vagy hajójegy részét képezi majd. A turistacsoportokat a városközponthoz legközelebbi parkolóig szállító buszok tarifája - a jármű méreteitől, a személyek számától és a tartózkodási időtől függően - jelenleg 50 és 400 euró között mozog. A turisták többsége azonban vonattal érkezik a Santa Lucia állomásra, és jelentős számban kötnek ki turistákkal teli tengerjáró hajók is.

Velencét évente 21 millió, többségében külföldi turista látogatja. Kétharmaduk reggel érkezik, este megy el, egy éjszakát sem tölt a városban.