Náci jelmondat miatt kellett lemondania a zsidó múzeum igazgatójának

2011.03.18. 18:25

Lemondott a bécsi Zsidó Múzeum gazdasági igazgatója, miután Facebook-oldalán egy náci jelmondatot idézve kelt főnökének védelmére egy vitában. Peter Menasse az egykori Waffen SS "Becsületem a hűség" (Meine Ehre heisst Treue) jelmondatát átfogalmazva, a "Becsületük a hűség" (Ihre Ehre heisst Treue) mondattal vágott vissza azoknak a szakmabelieknek, akik egy vitában élesen bírálták Daniela Sperát, a múzeum vezetőjét. A megjegyzését követő felháborodás nyomán Menasse csütörtökön bejelentette, hogy lemond minden tisztségéről a múzeumban.

A múzeum felújításakor a város kezelésében lévő Zsidó Múzeum tavaly kinevezett igazgatónője leszereltetett egy, az 1990-es évek elején készült hologramsorozatot, amely a bécsi zsidóság életét mutatta be. Az eltávolítás közben a hologramok nagy része összetörött. Osztrák és külföldi múzeumi körökben emiatt sokan élesen bírálták az igazgatónőt, míg Spera azon a véleményen volt, hogy a kiállítási tárgyak elavult technikát képviseltek és nem rendelkeznek különösebb értékkel. Az elmérgesedő vitában Menasse elmondása szerint egy német múzeum képviselője az 1421-es bécsi zsidóellenes pogromhoz hasonlította a hologramok összetörését.

Peter Menasse - Robert Menasse osztrák író unokatestvére - részben azzal indokolta döntését, hogy egy olyan család tagjaként, amely sok tagját veszítette el a holokausztban, "nem tudja elviselni, hogy zsidó intézmények vezetői a feladatukkal (...) azzal a céllal éljenek vissza, hogy a tények megvizsgálása nélkül ártatlan embereket támadjanak". Közölte: elismeri, hogy hibázott, amikor egy SS-jelmondattal vágott vissza, és el akarja kerülni, hogy a személye körüli vita további károkat okozzon az intézménynek.